Preppymode

Det dyker hela tiden upp nya  namn och trender inom mode. Ibland är det svårt att hålla isär dem och veta vad folk egentligen gillar för stil när de säger ord som man aldrig ha hört förut. Därför tänkte vi berätta lite om preppymode. 

Modestilen kommer från Amerika, främst från nordöstra delen av landet. Klädstilen har i första hand ”tillhört” den välbärgade överklassen av amerikanska ungdomar. Det har varit en märkesinriktad och dyr stil för ungdomar som vill visa att deras föräldrar har pengar.

Ordet preppy, eller prep som man också kallar det, kommer från det engelska ordet ”prepatory” som hänvisar till ”prepatory school”. Det är starkt förknippat med privatskolor och ska därmed visa upp vissa egenskaper. Klädstilen ska utstråla intelligens, öppen och utåtriktad personlighet, pengar och sportande.

Klädstilen har nog påverkat i mångt och mycket av privatskolornas uniformer som är strikta och öppet delar upp deras elever och elever från allmänna, statliga skolor. Kläder i sig brukar vara tweedkavajer, snygga skjortor, rugbyinspirerade tröjor, chinos, läderhandskar, hängslen och mer. Du kan se flera exemplar hos Scottsberry som inriktar sig på att sälja just preppymode.

Det kan låta lite motsägande att stilen har både kavajer och sportinspirerade plagg. Men plaggen påminner om tennis, golf och polo. Dessa sporter är kända för att ha välklädda kvinnor och herrar både i publik och på planen. Det är sporter som är lämpliga för överklassen och deras utövningskläder har sedan blivit en del av preppymodets vardagsklädsel.

Ett märke som står för många preppyplagg är Ralph Lauren och hans pikétröjor med hästpolospelaren som logotyp. Kläder som är lediga men fortfarande väldigt stiliga.

Tack vare att många av plaggen härstammar från gamla privatskolor, kan man faktiskt komma billigt undan om man vill bygga upp en riktig preppygarderob. Du behöver inte köpa alla kläder från de dyraste klädmärkena.

Hipsterkulturen har också påverkat och blivit påverkat av preppymodet: kavajen, uppkavlade chinos och hattar finns med i båda modesorterna. Och Genom att gå till second hand-butiker, eller rota igen äldre släktingars gamla, sparande kläder, kan man komma undan nästan gratis.

Många kavajer ska vara skräddarsydda och sitta bra, något som de större plaggen från 70- och 80-talet inte lever upp till. Men hittar man en kavaj som man gillar, är det fortfarande billigare att gå till en sömmerska och få den omsydd, än att köpa en helt ny från Ralph Lauren. Butiker som Neckwear, som vi talade om ovan, är en av få butiker som erbjuder äkta preppymode till bra priser. Där kan man köpa sin basgarderob och sedan skaffa sin speciella, individuella plagg på annat håll.

About Author: Angela Stockiddo

Om oss

Söker du moderiktiga plagg så har du kommit helt rätt. Här finns det artiklar och inlägg som handlar om Mode. Du kommer att få tips om de senaste trenderna och vilka accessoarer som kommer vid olika säsonger.

Vi som skriver på denna sida har ett stort modeintresse och shoppar så mycket vi har råd till.

Välkommen till vår sida

Madeleine & Sara