Slips eller fluga?

Slipsen och flugan är två saker som ofta framställs som varandras motsatser. Att det alltid är den ena som är det rätta alternativet. Och medan man absolut kan hitta fall där en är den traditionella finns det gott om utrymme för att experimentera.

Slipsen har länge varit den mer dominanta accessoaren men flugan har idag börjat gjort en riktigt kraftig återkomst och går nu att hitta i mängder av spännande och stiliga varianter. Vi börjar dock att ta en närmare titt på slipsen.

Slips

Slipsen används av många både till vardags och för mer formell klädsel. Dess historia går många hundratals åt tillbaka i tiden men den moderna slipsen som vi är van att se den idag kan vi spåra till 1920-talet, mer specifikt 1924 då en ny metod för slipstillverkning patenterades av Jesse Langsdorf  i New York. I samma veva började även olika sätt att knyta slipsen dyka upp. Slipsen är för många det självklara valet när klädkoden säger kavaj eller mörk kostym. Detta anses väldigt traditionellt korrekt men är i grund och botten ett stilval var och en får göra. Med introduktionen av stickade slipsar har de också varit ett populärt val även i mer vardaglig klädsel.

Fluga

Vår moderna variant av flugan dök upp mot mitten av 1800-talet och uppkom genom modet av lägre skjortkragar då de bredare kravatterna inte längre passade. Den var väldigt populär i första halvan av 1900-talet och hade även en hel del popularitet under 1960-talet. Fler och fler väljer att igen ta fram flugan idag, både vid formella och lediga tillställningar. Enligt klädkoder finns det två tillfällen där flugan är det enda rätta valet och detta är till frack och smoking. Men flugan är helt faktiskt likställt slipsen när det kommer till kavaj och mörk kostym.

About Author: Angela Stockiddo

Om oss

Söker du moderiktiga plagg så har du kommit helt rätt. Här finns det artiklar och inlägg som handlar om Mode. Du kommer att få tips om de senaste trenderna och vilka accessoarer som kommer vid olika säsonger.

Vi som skriver på denna sida har ett stort modeintresse och shoppar så mycket vi har råd till.

Välkommen till vår sida

Madeleine & Sara